Erasmus +

Kulturna dediščina prihodnosti

Cultural heritage with modern touch

V ponedeljek, 16. 10. 2023, je bil izveden dan dejavnosti, tehniški dan v okviru projekta Erasmus +, na temo Kulturna dediščina prihodnosti. Delavnice so se začele ob 8.20 in se zaključile ob 12.45.

Učenci prvega razreda so pod mentorstvom Brigite Pušenjak in Alenke Antolič šivali razne predmete iz slovenske kulturne dediščine, kot sta na primer gorenjski nagelj in vrč. Vse potrebne materiale sta priskrbeli učiteljici. Delavnica je potekala v učilnici 1. razreda.

Drugi razred je izdeloval klopotce iz ličja s pomočjo učiteljice Urške Špindler in pedagoginje Monike Panič. Najprej so si ogledali nekaj slik in posnetkov klopotcev, nato so se lotili izdelovanja izdelkov. Material za izdelavo sta pripravili učiteljici, ostale pripomočke pa so morali prinesti učenci. 

Učenci 3. in 4. razreda so izdelovali različne rože iz krep papirja. 3. razred je vodila Nataša Rus, 4. razred pa Milena Rakuša. Pri nastajanju izdelkov so jim pomagale članice Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine Ljutomer. Potrebovali so vroče lepilo, krep papir in palčke za ražnjiče. Vse potrebne materiale in pripomočke so priskrbele mentorice. Prvi dve uri so bili učenci vsak v svojem razredu, po malici pa so se zamenjali.

Pet učencev 5. in pet učencev 6. razreda se je podalo proti Ljutomeru. Njihov cilj je bilo Lončarstvo Žuman. Tam so se preizkusili v izdelavi glinenih posod. Spremljal jih je učitelj Sašo Fijavž.

Deset učencev iz 5. in 6. razreda se je v spremstvu učiteljic Milene Pavličič Kozlar in Ane Šterman odpravilo na ogled Kmečkega muzeja Pristava.

Za dekoracijo in izdelavo mandal iz naravnih materialov so bili zadolženi štirje učenci iz 8. in šest učencev iz 9. razreda. Delavnica je potekala pred vhodom v šolo. Na trati pred šolo je tako nastal velik napis ERASMUS, ki sta ga krasili dve mandali. Za izdelavo so potrebovali razne jesenske pridelke, kot so koruza, buče, kostanji itd. Mentorici sta bili učiteljici Monika Šalamun in Bernardka Marinič.

Lutke iz ličja so izdelovali nekateri učenci iz 6. in 5. razreda pod vodstvom učiteljice Lucije Pušenjak in vzgojiteljice Matejke Polak. Za izdelavo so potrebovali ličje koruze, ki so ga priskrbeli učenci. Po malici so se zamenjali z drugo skupino, ki je do takrat risala panjske končnice, in sicer pod mentorstvom Anje Kolenko. Ta skupina je za svoje delo potrebovala papir, svinčnik, barvice in flomastre.

Dva učenca 8. in pet učencev 9. razreda so delali animacije in montažo posnetkov ter predstavitev poteka dneva. Delavnica je potekala v učilnici slovenščine. Vodila sta jo učitelj Marko Zanjkovič  in učiteljica Petra Šijanec Koren. Potrebovali so peresnico, telefone in prenosne računalnike.

Nekateri učenci 8. in 9. razreda so izdelovali plakate, ki jih bodo razobesili pred šolo in še na dve drugi lokaciji. Za delo so potrebovali peresnico, škarje in lepilo. Njihovi mentorici sta bili učiteljici Jasna Ivanušič in Nina Štuhec.

Učenci 7. razreda so risali risbe za likovni natečaj. Trije sedmošolci pa so se podali v Slamnjak h gospe Anici Pušenjak, ki so jo intervjuvali o trgatvi. Spremljala sta jih ravnateljica Mateja Leskovar Polanič in učitelj Vitomir Kaučič.

Pet učencev 8. in 9. razreda je šlo z učiteljico Tadejo Jurkovič v Pristavo h gospe Jožici Sitar, kjer so pekli kruh. Opoldne so se vrnili z dišečimi hlebci.

Peka »klipičev« je bila prepuščena nekaterim učencev 5., 6., 8. in 9. razreda. Delavnica se je odvijala v učni kuhinji in učilnici matematike. Mentorici sta bili učiteljica Janja Rajh in gospa Nada Pütar. Za peko so potrebovali predpasnik, mrežice za glavo, 2 kg moke, 2 kvasa. Vse to je priskrbela gospa Nada. V kuhinji so dobili še 0,5 l olja, 1 l mleka, sol in pa sladkor ter nas ob koncu dneva dejavnosti pogostili s svojim pekovskim izdelkom.

                                                                                                                                            Evita K. in Kaja M., 9. r.

(Visited 23 times, 1 visits today)