1. dan

Prišla je težko pričakovana sreda, 25. 5. 2022, ko so se učenci 1. razreda odpravili v šolo v naravi na Slivniško Pohorje, v CŠOD Planinka. Zjutraj so se vsi polni pričakovanj zbrali v učilnici, kjer so se okrepčali. Po opravljenem zajtrku so se skupaj z učiteljicama posedli na avtobus in se odpeljali proti Pohorju. Pot je hitro minila in že so prispeli pred dom Planinka.

Tam jih je prijazno sprejela gospa Aleksandra, vodja doma, in jih povabila v jedilnico. Učenci so se seznanili s pravili, ki veljajo v domu. Opravili so še malico, ki so jo prinesli s seboj, nato pa je sledilo urejanje sob in postiljanje postelj. Že je napočil čas kosila. Po kosilu so sledile popoldanske dejavnosti. Za njih je bilo to lokostrelstvo. Učenci so spoznali učitelja Danijela, ki je učencem predstavil lok in rokovanje z njim. Za začetek je bil to seveda otroški lok. Vsi učenci so se nato preizkusili v streljanju z lokom. Po odmoru pa so imeli možnost, da se preizkusijo še s čisto pravim lokom za odrasle.

In že je napočil čas večerje. Po večerji so sledile še večerne aktivnosti, in sicer večer ob tabornem ognju. Pred domom so se zbrali vsi otroci in učenci, da bi zakurili ogenj ter se ob njem družili. Malce jim je zagodlo vreme, saj je začelo deževati.  Vsi so se vrnili v dom in si pogledali nekaj kratkih risank. Sledilo je tuširanje in priprave na nočni počitek. Po prebrani pravljici so otroci zaspali.

Galerija slik

  1. dan

Otroci so se zbudili dobre volje, se uredili in že so se zbrali pred domom. Učitelj Jernej jih je popeljal na krajši sprehod okrog doma, med katerim so še vmes malo potelovadili in se nato odpravili  na zajtrk. Potem je sledilo še urejanje sob, saj bodo le-te ocenjene.

Nato so se zbrali pred domom, kjer jih je počakal učitelj Jernej in jim povedal, da se bodo odpravili v bližnji gozd, kjer se bodo seznanili z osnovami preživetja v naravi oziroma gradnjo bivakov.

V gozdu so si ogledali že narejene bivake, se pogovorili o njih in že so se razdelili v tri skupine. Vsaka skupina si je izbrala prostor ob drevesu, kjer je bila njihova naloga, da izdelajo svoj bivak. Sledila je akcija nabiranja vej različnih velikosti. Vsaka skupina se je trudila po svojih močeh in zgradila bivak. Potem ga je predstavila ostalima dvema skupinama.  Po malici je sledila še ena dejavnost, povezana s preživetjem v naravi, in sicer ognji in ognjišča. Učenci so najprej povedali o svojih izkušnjah in o tem, kar že vedo o ognju. Učenci so se potem razdelili v tri skupine in že so hiteli nabirat vej različnih debelin, s katerimi so potem zakurili ogenj. Enim je uspelo prej, drugim pozneje. Uspelo jim je skuhati tudi čaj, ki so ga nato vsi poskusili in morali so priznati, da je zelo dober.

Po okusnem kosilu so se učenci zbrali v jedilnici in se potrudili  ter svojim domačim napisali razglednico. Potem pa so spoznali spet novega učitelja, tokrat učitelja Dušana. Povabil jih je v prostor, kjer imajo plezalno steno, saj je bila na vrsti nova dejavnost, in sicer športno plezanje.

Učitelj Dušan je učence seznanil z osnovami plezanja. Učenci so se nato sami preizkusili v tej spretnosti. Plezali so prečno po plezalni steni. Najprej so plezali tako, kot so najbolj zmogli. Pri drugem poskusu so dobili navodilo, da z nogami stopajo po kateri koli barvi oprimkov, z rokami pa se prijemajo le rumenih oprimkov. Naslednja naloga je bila, da z nogami stopajo na zelene oprimke, prijemajo pa katero koli barvo.

Po večerji so se zbrali pred domom vsi udeleženci šole in vrtca v naravi ter se z učiteljem Dušanom odpravili na večerni sprehod. Med sprehodom so občudovali pisane travnike in zanimivo pokrajino. Razgled je bil čudovit. Po prihodu v dom je sledilo tuširanje, branje pravljice in učenci so prijetno utrujeni zaspali v pričakovanju petka, ki je bil zadnji dan šole v naravi.

Galerija slik

  1. dan

Zjutraj so se spet vsi zbrali pred domom in se skupaj z vodjo doma, gospo Aleksandro, razgibali. Sledil je zajtrk. Po zajtrku so učenci spakirali svoje stvari, saj je bil to njihov zadnji dan.

Potem so se z učiteljico Majo odpravili na gozdno učno pot, kjer so spoznavali rastline, ki jih lahko uporabljamo za hrano ali pa so dobre za naše zdravje. Vmes so se  ustavili še ob potoku, kjer so odkrivali živalce, ki živijo v potoku. Cilj poti je bil slap Pod skalco.  Zadnji del poti je bil precej strm, zato je bila potrebna previdnost. Vendar se je splačalo potruditi, saj  je slap zelo zanimiv. Potem so se učenci malce okrepčali in se vrnili v dom.

Po vrnitvi je učence že čakalo kosilo. Po obilnem obroku je sledila podelitev priznanj za urejenost sob ter za uspešno udeležbo v šoli v naravi ter slovo od prijaznih učiteljev CŠOD Planinka.

Med tem je že prispel naš avtobus in tako so se vsi zdravi, zadovoljni in srečni napotili domov, kjer so jih že pričakovali starši.

Galerija slik

(Visited 344 times, 1 visits today)