Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovnih šolah ter zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Namen ukrepa je izboljšati prehranske navade otrok ter povečati uživanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov – s poudarkom na lokalni pridelavi.

Ker se prehranske navade oblikujejo že v otroštvu, imajo vzgojno-izobraževalne ustanove pri tem velik vpliv. Šolska shema naj bi pripomogla tudi k ustavitvi naraščanja pojavov prekomerne teže in debelosti pri otrocih, ki sta eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa.

Obvezni spremljevalni izobraževalni ukrepi povezujejo otroke s kmetijstvom. V ta namen so učenci 2. razreda v petek, 1. 10. 2021, v času OPB obiskali sadjarsko kmetijo Trstenjak v Stročji vasi. Lahko bi rekli, da gre že za tradicionalen vsakoletni obisk družine Trstenjak, ki našo šolo v okviru Šolske sheme oskrbuje z jabolki.

Učenci so si ogledali sadovnjak in spoznali njegov pomen za človeka ter mnoge majhne živali, ki v njem bivajo. Prisostvovali so procesu pridelave soka od stiskanja sadja do etiketiranja embalaže. Seveda ni šlo brez sladkanja z odličnimi sokovi, tudi čisto sveže iztisnjenimi.

Za prijazen sprejem in osvežujočo sladko pogostitev se iskreno zahvaljujemo.

Učenci 2. razreda z učiteljicama Natašo Horvatić Dolamič in Alenko Antolič

Galerija slik

(Visited 41 times, 1 visits today)