V času, ki ga živimo in ki je prav poseben že dobro leto, je branje še posebej pomembno. Vabimo vas, da obeležite današnji dan in dneve, ko smo doma, s knjigo v roki.

Drugega aprila ves svet praznuje Andersenov rojstni dan kot mednarodni dan knjig za otroke oziroma svetovni dan pravljic.

»Svet je zakladnica čudes«

Tako je zapisal Hans Christian Andersen, ki ni le veliko pisal, pač pa tudi potoval.

»Življenje sámo je najlepša pravljica.«

Tako je zapisal veliki pravljičar, čigar pravljice, drobni, brušeni biseri pripovedništva, zavzemajo v naši zavesti in kulturi posebno mesto.

Svoje življenje živel v skladu s svojimi besedami – kot svojevrstno pravljico.

Zakaj pravljice? Zakaj Andersenove pravljice?

Otroku težko razlagamo, kaj na primer pomeni biti pošten, hinavski ali skromen. To »spoznanje« mu lahko posredujemo le na njemu ustrezen način. Najbolj s svojim ravnanjem, a tudi s pravljicami. Otrok v svetu domišljije in čudežev bolj kot ne sluti osrednje motive dogajanja, s pomočjo čudežev, ne z umsko razlago, pa intuitivno razumeva čustva, upe, strahove.

Čeprav pravljice niso namenjene samo otrokom. Zlasti ko gre za »velikega klasičnega pisca, ki v svojih številnih zgodbah nagovarja bralce vseh generacij,« kot je ob izdaji Zlatih Andersenovih pravljic povedal urednik Andrej Ilc. In dodal: »Njegov pogled na človeško naravo je v marsičem tako poseben, da zdrži primerjave z največjimi svetovnimi pisatelji in filozofi.«

(povzeto po: https://www.mladinska.com/dobrezgodbe/beremo/zivljenje-samo-je-najlepsa-pravljica?utm_medium=email&utm_source=email_2021-04-02&utm_campaign=email )

 Mateja Leskovar Polanič, ravnateljica

(Visited 58 times, 1 visits today)