V petek, 20. 12. 2019, smo dobili posebno priložnost, da razširimo znanje o vesolju.

Zjutraj smo se zbrali, potem pa so nas učitelji razvrstili po razredih. V petih šolskih urah smo imeli kar 4 različne delavnice (priprava na vesolje, astronomija, planetarij in izdelovanje raket).

V prvi delavnici z naslovom priprava na vesolje, so nam razložili, kaj vse je potrebno za odpravo v vesolje. Izvedli smo tudi poskus z dušikom in zračnim pritiskom.

V naslednji delavnici smo obiskali planetarij. Izvedeli smo marsikaj o rojstvu zvezd, o soncu. To temo je predavatelj povezal še z zgodovino in starimi ljudstvi.

V delavnici astronomija nam je predavatelj postavljal vprašanja, na katera danes vsi znamo odgovoriti: Je Zemlja res okrogla? Zakaj ne pademo dol? Zakaj se planeti vrtijo? Kljub razumljivim in splošnim vprašanjem smo začeli dvomiti v naše znanje. Izkazalo se je, da moramo biti prepričani sami vase in v svoje znanje, hkrati pa odprti za novo znanje, saj je vesolje polno presenečenj.

V zadnji delavnici smo izdelovali rakete iz plastenk. Rabili smo še kamen, veliko lepilnega traka, karton, vodo… Rakete smo pozneje na šolskem igrišču s pomočjo kompresorja zraka izstreljevali visoko v nebo.

Po koncu delavnic smo uživali v lepem decembrskemu vikendu.

Kaja, 9. razred

Galerija

(Visited 57 times, 1 visits today)