1. 10. 2018 smo imeli na naši šoli delovno soboto in takrat smo izvedli tudi evakuacijo.

V šolo smo prišli ob 8.00 uri. Do pol devetih je potekala manjša razredna ura, pri kateri smo se pogovarjali o različnih nesrečah. Ob pol devetih smo zaslišali alarm. Varno smo se evakuirali iz šole in se zbrali na zbirnem mestu – igrišču. Učitelji so nas prešteli, potem pa  smo opazovali vajo (gasilci so reševali dve osebi, ki sta ostali v »goreči« šoli).

Potem smo se po razredih udeležili različnih delavnic, na katerih so se predstavili: PGD Stročja vas, Policijska postaja Ljutomer, Zdravstveni dom Ljutomer (prikaz oživljanja), Rdeči križ (OS Ljutomer), PGD Ljutomer, PGD Podgradje, PGD Pristava, Uprava RSZR (Izpostava MS).

Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer

Gasilec nam je najprej predstavil opremo, potem pa smo mu lahko zastavili nekaj vprašanj. Zanimalo nas je, katera akcija je bila za njega najbolj naporna. Zaupal nam je, da gašenje tovarne Ekoplastkom v Ljutomeru leta 2017, saj so neprestano gasili kar 4 dni. Gasilo pa je več kot 200 gasilcev.

Pri drugi skupini gasilcev nam je gasilec predstavil najnovejši gasilski avto in lahko smo se povzpeli z gasilskim dvigalom, ki ga uporabljajo za gašenje visokih objektov.

Policijska postaja Ljutomer

Tudi pri policistih smo izvedeli veliko zanimivih stvari. Dovolili so nam, da smo se usedli v kombi, kjer prevažajo »kriminalce«. Poskusili smo tudi, kako težka sta neprebojni jopič (čez 20 kilogramov) in neprebojna čelada. Z neprebojnim jopičem so nekateri učenci naredili tudi nekaj počepov in nam priznali, da je bilo zelo težko.

Vsem se iskreno zahvaljujemo, da ste si utrgali soboto in prišli na našo šolo – bilo je »fajn«!

Neja in Špela,

učenki šolskega novinarstva

Galerija

(Visited 142 times, 1 visits today)