V sredo, 23. 5. 2018, smo obiskali tudi Slovenski šolski muzej.

Ko smo prišli v muzej, so nas razdelili v dve skupini. Mi smo imeli prvo uro telovadbo. Ko smo prišli v telovadnico, še ni bilo učitelja. Pozdraviti smo ga morali: »Dober dan, gospod učenik.«

Učitelj je nas klical »fantiči« in »dekliči«. Odgovarjali smo mu vedno z: »Da, gospod učenik.« Učitelj nam je postavljal vprašanja, na katera nismo vedeli odgovora kot na primer: kdaj so bile prve olimpijske igre in kje so bile. Naučili smo se tudi vstopni položaj, korakanje in sokolji steber. Ura telovadbe je hitro minila. Ko je gospod učenik odšel, smo bili malo tiho, nato pa smo se začeli smejati. Sledil je ogled muzeja. Najprej smo si ogledali, s čim in na kaj so pisali. Izvedeli smo, da starši niso hoteli, da bi deklice hodile v šolo, ker so želeli, da doma kuhajo in skrbijo za gospodinjstvo. Verouk je bil obvezen, nedeljska šola pa je bila v nedeljo, ker so med tednom otroci morali delati. Ravnatelji so s sabo v šolo nosili orožje, da bi se jih učenci bali. Učiteljice in učitelji so učence bili po prstih z leskovo palico. Učence pa so kaznovali tudi tako, da so morali klečati na koruzi ali pa nositi lesenega osla. Najbolj zanimivo mi je bilo to, kako so učitelji svojim učencem predstavili živali. Če so hoteli učencem pokazati žival, so žival prinesli v šolo. Ogledali smo si kratek filmček, kjer so se otroci pred poukom igrali na igrišču. Takrat je zazvonil zvonec in učenci so šli v razred. Ena učenka je zamudila pouk, zato se je opravičila. Učitelj jim je povedal, da se bodo danes učili o kokoši. Učenka je na tablo narisala kokoš. Učenci so morali v šolo prinesti jajce. Na tablo so zapisali vsa imena za kokoš in petelina. Učitelj je iz škatle vzel kokoš, deklica pa je pobrala jajca, ki jih je ta znesla. Ko je bilo pouka konec, so učenci odšli iz razreda. Film nam je bil zelo všeč, saj smo izvedeli veliko novega, saj je nekoč pouk potekal drugače kot danes. Na koncu smo si lahko kupili še kakšen spominček.

LARA, 4. razred

Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se že vsi veselili vožnje po reki Ljubljanici.

Odšli smo do Ljubljanice, kjer smo se razdelili v dve skupini. Na nas sta čakali dve ladjici. Na eno sta se vkrcala 1. in 2. razred, na drugo pa 3. in 4. razred. Mi smo imeli vodiča. Ko smo prišli na ladjico, smo se posedli in smo začeli pluti po reki. Vodič nam je povedal, zakaj ima Ljubljana v grbu zmaja. Legenda je taka: nekoč je na gradu živel velik zmaj, ki je bruhal ogenj. Premagal ga je najpogumnejši argonavt. Argonavti so bili ljudje, ki so iskali zlato runo. Videli smo Čevljarski most, Mesarski most, Tromostovje, Zmajski most in most, na katerem so ključavnice. Povedal nam je tudi za žival, ki plava po Ljubljanici. Imenuje se nutrija. Podobna je bobru, rep pa ima kot podgana. Vodič nam je povedal še legendo o Povodnem možu.

Ko smo končali, smo bili zelo veseli, ker nam je bilo všeč in ker smo izvedeli veliko novega.

KAJA, 4. razred

Galerija

(Visited 103 times, 1 visits today)