V ponedeljek,  13. 4. 2015, so se mladi delegati iz Pomurja udeležili 25. nacionalnega otroškega parlamenta v dvorani Državnega zbora RS v Ljubljani. Pomursko regijo so zastopali učenci Upravnih enot Lendave, Ljutomera, Gornje Radgone in Murske Sobote. Upravno enoto Ljutomer sta zastopali učenki  Kristina Žižek iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in Eva Škrbenta iz OŠ Stročja vas.

Mlade delegate so v uvodu pozdravili predsednik Državnega zbora Milan Brglez, premier Miro Cerar, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije in predsednik republike Borut Pahor. Nato so delegati potrdili člane delovnega predsedstva in dnevni red zasedanja. Sledilo je delo v štirih skupinah, kjer so učenci razpravljali na teme Poklici prihodnosti, Formalno in neformalno izobraževanje, Vseživljenjsko učenje in Vsi poklici so pomembni. Po delu v skupinah je sledil plenarni del, v katerem so delegati predstavili poročila o delu v skupinah in razpravljali ter podajali svoja mnenja o ugotovitvah in sklepih skupin. V plenarnem delu so na vprašanja odgovarjali tudi nekateri povabljeni gostje, med drugimi tudi premier Miro Cerar.

 

Za vse udeležence je bila udeležba na zasedanju otroškega parlamenta na državni ravni zares dobra in zanimiva izkušnja.

 

Poleg konstruktivne razprave so mladi delegati izglasovali  tudi temo naslednjega, 26. otroškega parlamenta: Pasti mladostništva.

 

                                                               Mateja Leskovar Polanič, regijska koordinatorica OP za Pomurje

(Visited 100 times, 1 visits today)