mednarodni Erasmus+ projekt

AKTIVER BÜRGER-AKTIVER SCHÜLER

Poročilo o projektu 2022

  1. OPIS PROJEKTA

V šolskih letih 2018-2020  bomo učitelji in učenci šole sodelovali v  mednarodnem Erasmus+ projektu z delovnim naslovom Aktiver Bürger-aktiver Schüler. Sodelujoče šole, ki jih koordinira Grčija, so poleg Slovenije še Nemčija, Romunija in Litva.  Delovni jezik našega mednarodnega sodelovanja je spet nemščina, tako da bodo učenci svoje znanje prvega tujega jezika lahko še bolj utrdili in poglobili. Tematsko  bomo učenci in učitelji skozi različne skupne in interne dejavnosti razvijali zanesljivo  vzgojo za vrednote.

Učitelji bodo v projektu izmenjali svoje ideje za poučevanje in primerjali šolske sisteme. Hkrati pa bomo vsi skupaj spoznavali drugačne kulture in se učili strpnosti do drugih in drugačnih. Aktivnosti lahko spremljate na oglasni deski v šoli, šolski spletni strani in na naši skupni spletni strani vseh partnerjev projekta.

2. PARTNERSKE DRŽAVE IN ŠOLE:

-GRČIJA: 20 Gymnasio Kalamatas: https://2gym-kalam.weebly.com/

-LITVA: Taurages „Aušros“ progimnazija : http://tauragesausra.lt/

-ROMUNIJA: Scoala Gimnaziala Bautar: https://scoli.didactic.ro/scoala_cu_clasele_i_viii_bautar_bautar

-NEMČIJA: Anne-Frank-Schule Linden: http://www.afs-linden.de/

3. SKUPNE SPLETNE STRANI

4. AKTIVNOSTI V SKLOPU PROJEKTA:

  •  Zadnje virtualno srečanje 17.5. do 20.5.2021

Program

Opis poteka srečanja

Izdelka:

PLAKAT   Plakati

Rezultati ankete za mlade o času korone

  • Delovno srečanje v Litvi, 20.10. 2019 – 26.10.2019:

Newsletter 1.dan: Montag, 21. 10.

Nemsletter 2.dan: Dienstag, 22.10.2019

Newsletter 3.dan: Mittwoch, 23.10.

Newsletter 4.dan: Donnerstag, 24.10.

Newsletter 5.dan: Freitag, 25.10.

Program: Programm in Litauen

-Zapis dogodivščin Blaža in Neje, ki sta se udeležila izmenjave v Litvi: Neja in Blaž Litva

-Predstavitve, ki so jih učiteljice in učenci predstavili v Litvi:

Grundschule OŠ Stročja vas okt_2019

Aktive Schüler – Aktive Bürger

  • 1.delovno srečanje učiteljev vseh partnerskih držav v Grčiji:Med 5. – 10. 11. 2018 je potekalo uvodno spoznavanje in načrtovanje skupnih dejavnosti projekta s celotnim timom vseh sodelujočih držav v državi nositeljici projekta Grčiji. Večino časa smo prebili na šoli gostiteljici v kraju Kalamata, kjer smo spoznavali delovanje šole, njihove projekte in mediacijo na šoli gostiteljici. Prav tako smo so igledali kraje povezane s temo demokracija kot so Akropola in parlament v Atenah.

Newsletter 1.dan:Montag, 5.11.2018

Newsletter 2.dan: Dienstag, 6.11.2018

Newsletter 3.dan: Mittwoch, 7. 11. 2018 (1)

Newsletter 4.dan: Donnerstag, 8.11.2018

Newsletter 5.dan: Freitag, 9.11.2018

Newsletter 6.dan: Samstag, 10.11.2018

  • PREDSTAVITVENI DAN ERASMUs+ PROJEKTA : 10.12.2018 smo izvedli na šoli dan dejavnosti v katerem so sodelovali učenci od 1.do 9. Razreda in je nosil naziv Erasmus +. Učenci od 1. Do 5. Razreda so na domiselne načine poznavali države partnerice. Učenci od 6. Do 9. Razreda pa so sodelovali v delavnicah v katerih so spoznavali tradicionalne plese, kulinariko držav partneric, izdelovali lesene smerokze do držav partneric, obeske za ključe za naše goste, ali pa predstavitve dejavnosti naše šole kot mediacija, 8 krogov odličnosti… Na koncu smo se vsi zbrali v telovadnici, kjer so razredi in delavnice predstavile svoje delo. Tako so učeni bolje spoznali države partnerice, glavne teme projekta in se že malo pripravili na gostiteljsko vlogo, ki je sledila marca.

 

  • 1.srečanje učiteljev in učencev v Sloveniji (Stročja vas):Med 24. in 30.3.2019 smo na OŠ Stročja vas gostili partnerske šole v okviru Erasmus projekta Aktive Schüler – aktive Bürger. Imeli smo 23 gostov iz držav partneric Nemčije, Grčije, Litve in Romunije. Poseben izziv je bil pripraviti in izvesti celoten program tega večdnevnega druženja v tujem jeziku. Učenci – gostje so bili prvič v zgodovini Erasmus projektov na naši šoli nastenjeni pri družinah naših učencev. V nekatere dejavnosti so bili vpeti vsi učenci in učitelji šole. 16 učencev Erasmus skupine (od 7. do 9.r.) pa so bili ves čas vpeti v vse oglede in delavnice. V petih dnevih aktivnosi smo izvedli kulturne programe, razkazali šolo in bližnje znamenitosti. Izvedli smo številne delavnice na temo mediacija – reševanje konfliktov, 8 krogov odličnosti, oroški parlament… in tako poskušali gostom predtaviti naša močna področja preko katerih vzgajamo naše učence v aktivne državljane. Prav tako smo goste povabili v našo prestolnico in jim razkazali naš parlament (tema demokracija) kjer so tudi poklepetali z našim poslancem. Tako so se ob veliko truda in dela stkala prva pristna prijateljstva in pridobile številne nove izkušnje.

Program: Wochenplan_Slowenien

Dnevnik učenke:ERASMUS+ sara belec DNEVNIK

Newsletter 1.dan: Montag, 25.3.2019

Newsletter 2.dan: Dienstag, 26.3.2019

Newsletter 3.dan: Mittwoch, 27.3.2019

Newsletter 4.dan: Donnerstag, 28.3.2019 (1)

Newsletter 5.dan: Freitag, 29.3.2019

2. srečanje učiteljev in učencev v Nemčiji:

Med 19. in 25.5.2019 se je manjša skupina iz naše šole odpravila na prvo pravo izmenjavo v sklopu našega projekta Erasmus+ v kraj Linden v Nemčiji. Skupino so sestavljali učenci Gal Rajh, Stela Križanič, Pia Senčar in Mersel Ščavničar ter učiteljici Monika Šalamun in Tadeja Jurkovič. Naši učenci so ves čas bivali pri svojih vrstnikih / družinah gostiteljicah in bili nad tem zelo navdušeni. Tako je bil stik s kulturo in jezikom še bolj pristen, prijateljstva pa še bolj tesna. V petih dneh so učenci nadgrajevali svoje znanje tujega jezika, preko socialnih iger spoznavali nove prijatelje, spoznavali udejnjanje človekovih pravic, izdelali drevo človekovih pravic in posadili simbolično drevo pravic pred šolo gostiteljico. Prav tako so se seznanili s predstavniki klasične literature in mestom Weimar. Ob obisku koncentracijskega taborišča Buchenwald so videli, kaj pomeni masovno kršenje človekovih pravic in se tako seznanili tudi s temačnim delom nemške zgodovine. V Frankfuru so si ogledali Paulskirche, kjer je bila sprejta prva nemška ustava (tema demokracija), ki je ravno takrat praznovala svojo obletnico. Domov smo se vrnilo polni novih vtisov.

Program srečanja: Programm des Treffens in Deutschland

Dnevnik učenke:  Nemčije članek_ Stela Križanič

Newsletter 1.dan: Montag, 20.5.2019

Kolaž 2.dan:

Newsletter 3.dan: Mittwoch, 22.5.2019

Newslettr 4.dan: Donnerstag, 23.5.2019

Newsletter 5.dan: Freitag, 24.5.2019

 

(Visited 250 times, 1 visits today)