1. dan

Polni pričakovanja so učenci 2. in 3. razreda končno dočakali torek, 2. novembra, ko so se odpravili v šolo v naravi v CŠOD Peca na Bregu nad Mežico.

Pot z avtobusom je hitro minila. Bolj so se bližali cilju, bolj so bili na trnih, kaj jih čaka v Mežici. V domu jih je pozdravila vodja doma, ga. Metka, s svojo ekipo.  Po razporeditvi v sobe je sledilo naporno oblačenje postelj. Učenci so se seznanili tudi z osnovnimi pravili doma Peca. Potem so se z učitelji doma odpravili v bližnjo okolico. Sledilo je zasluženo kosilo, ki je vsem dobro teknilo. Po krajšem počitku so se učenci toplo oblekli in se odpravili ven.

Preizkusili so se v športnem plezanju. Najprej so se ogreli in razgibali, spoznali plezalno opremo, seznanili so se s pravili varnega plezanja in potem se je vsak učenec preizkusil v plezanju. Sledila je še ena zanimiva dejavnost, in sicer premagovanje ovir na Motorični poti Peca. Tudi pri tej dejavnosti so učenci spoznali varovalno opremo ter pravila. Opremljeni z varovalno opremo so se odpravili do Motoričnega parka, kjer so se podali na pravo potepanje po plezalnem poligonu.

Sledila je večerja. Potem so se toplo oblekli, vzeli svetilke in se odpravili še na nočni pohod. Pot jih je vodila po gozdni cesti, od koder so imeli lep pogled na osvetljeno Mežico. Med potjo so poslušali razne zvoke in občudovali jasno nebo. Cilj pohoda je bil pri enem izmed vhodov v mežiški rudnik, kjer so se učenci igrali igrico.

Nato so se vrnili v dom. Sledilo je umivanje in tuširanje. Po večerni pravljici so hitro zaspali v pričakovanju novega dne.

Galerija

  1. dan

Drugi dan so se prebudili v oblačno, vendar suho jutro.

Po opravljenem zajtrku so se peš odpravili do rudnika Mežica. Po nakupu vstopnic je učence v notranjost rudnika odpeljal vlak, kar je bilo še prav posebej doživetje. Sledil je voden ogled rudnika z zanimivo predstavitvijo dela in življenja v času, ko je bil rudnik še aktiven. Po ogledu so se okrepčali z malico, ki so jim jo pripeljali z doma. Nato so se učenci spet peš vrnili v dom, kjer jih je čakalo zasluženo kosilo.

V popoldanskem času so sledile nove dejavnosti. Učenci 2. razreda so v prvem delu izvedeli nekaj več o vremenu, vremenskih pojavih … Izdelali so si tudi čutilnik za veter, ki so ga potem zunaj tudi preizkusili. Tretješolci pa so spoznavali osnove orientacije ter se s pomočjo orientacijskih znakov orientirali v okolici doma in iskali razne predmete. Po malici sta se skupini zamenjali in opravili enake dejavnosti.

Sledila je večerja. Nato so učenci svojim domačim napisali razglednice. Upajo, da bodo prispele še pred njihovo vrnitvijo v domači kraj. Za konec dneva so se pomerili še v raznih družabnih igrah. In že se je bilo treba urediti za nočni počitek, se spočiti za nov dan in nova doživetja.

Galerija

  1. dan

Kmalu bo konec naše šole v naravi, saj nam je ostal le še en dan. Učenci so se zbudili v prijetno sončno jutro. Ta dan so jih spet čakale zanimive dejavnosti. Po zajtrku je sledilo vsakodnevno urejanje sob, ki so bile seveda vsak dan tudi ocenjene.

Potem so se drugošolci odpravili do bližnjega potoka in se razdelili v manjše skupine.

Vsaka skupina se je odpravila na en del potoka. Skupine so dobile nalogo, da skušajo s pomočjo pripomočkov v potoku najti kakšne živalce. Po določenem času so se skupine zbrale nad potokom in poskusile predstaviti, kaj so v potoku ujele. Pri tem so si pomagali s pomočjo slik.

Tretješolci so se v prvi dejavnosti seznanili s preživetjem v naravi. Najprej so se pogovarjali, kako preživeti v naravi in  o tem, kako zanetiti ogenj. Potem so odšli v gozd, nabrali vejice in veje ter zgradili piramido iz lesa in zakurili ogenj. Preden so odšli na malico, so ogenj iz varnostnih razlogov pogasili. Po malici so tudi drugošolci  spoznali osnove preživetja v naravi. Tretješolci pa so se odpravili v gozd, kjer so raziskovali, kaj se nahaja pod njihovimi stopali.

Popoldan so se drugošolci odpravili pred dom Peca, kjer so se seznanili s športno dejavnostjo disk golf. Najprej so se igrali igro podobno igri med dvema ognjema, le da so namesto žoge uporabljali mehki disk. DISK GOLF je igra, podobna golfu, pri kateri namesto udarjanja žogice s palico v luknjo mečemo disk v posebej oblikovano košaro ali koš. Cilj igre je vreči disk iz čim daljše razdalje v košaro. Tretješolci so se odpravili v telovadnico in dobili osnovna navodila o varnem plezanju po plezalni steni  brez varovanja, plezali so tudi z zavezanimi očmi. Po malici sta se skupini zamenjali.

Sledila je še zadnja večerja v domu. Po večerji so učenci dobili nalogo, da se uredijo za večerno zabavo oziroma »Gavdo na Pergu«, kot to imenujejo v teh krajih. Zbrali so se v jedilnici in se ob raznih zanimivih igrah in dobri glasbi prijetno zabavali.

Galerija

  1. dan

Tako, pa smo dočakali konec. Vse lepo se enkrat konča in tako je končana tudi naša šola v naravi.

Današnje prebujanje je bilo hitro, saj so učenci že nestrpno pričakovali odhod domov. Po zajtrku so spakirali svoje stvari v kovčke in pospravili sobe.

Sledili sta še dopoldanski dejavnosti.

Dopoldan je bil deževen, zato so se drugošolci opremljeni z dežniki odpravili  v Fridrihov rov obiskat škrata Bergmandelca. Žal se škrat ni pokazal, pustil pa je sporočilo in sladko presenečenje, ki so se ga učenci seveda razveselili.

Tretješolci so se odpravili v telovadnico, kjer so streljali z lokom. Po malici sta se skupini zamenjali.

Po kosilu je sledila podelitev priznanj za urejenost sob ter za uspešno udeležbo v šoli v naravi ter slovo od prijaznih učiteljev CŠOD Peca.

Med tem je že prispel naš avtobus in tako so se vsi zdravi, zadovoljni in srečni napotili domov, kjer so jih že pričakovali starši.

Galerija

(Visited 344 times, 1 visits today)