Našo šolo je prejšnjo sredo, 7. 11. 2018, obiskal strokovnjak Miha Kramli, univ. dipl. teolog, terapevt in vodja Ambulante za zdravljenje zasvojenosti v Novi Gorici.

Izvedel je delavnice na različne teme. Najprej so imeli delavnice učenci 1. triletja. G. Kramli jim je govoril o pravem prijateljstvu, zaupanju, iskrenosti … Potem so imeli delavnice učenci 2. triletja, ki so izvedeli, kaj je to samozavest in kaj samopodoba ter kako si izgradimo dobro samopodobo.

V 3. triletju, kjer sem bila tudi jaz, nam je predavatelj povedal, katere vrste drog obstajajo (marihuana, CBA, THC, heroin, kokain itd.). Posebej je poudaril, da tisti, ki jemljejo drogo več kot eno leto, nikoli več ne ozdravijo, ampak abstinirajo. Povedal nam je veliko koristnih stvari:

– Marihuana je lahko koristna (v zdravstvu jo uporabljajo za lajšanje stranskih učinkov) in da je THC veliko nevarnejša droga kot pa marihuana.

– Obstajajo tudi piškotki z marihuano, ki so lahko smrtno nevarni.

– Svetoval nam je, da svojemu prijatelju, ki se drogira, ne pomagamo, ampak nekomu (družini, v šoli) povemo za njegove težave, saj jih sami nismo sposobni rešiti.

– Če nam nekdo ponuja drogo, je najbolje, če gremo samo mimo.

– Lahko se zgodi tudi, da ti nekdo npr. v pijačo z iglo stisne drogo, ki te omami, zato je bolje, če nahrbtnik, v katerem je pijača, nosiš pred sabo. Prav tako ti lahko nekdo v čevelj nastavi drogo, zato moramo biti zelo previdni.

Popoldne je imel g. Kramli predavanje še za starše, strokovne delavce in javnost z naslovom Vzgoja razpeta med radostjo in pastmi.

Kramliju se zahvaljujemo za zanimive in poučne delavnice ter mu želimo veliko uspeha pri njegovem delu.

Katarina,

učenka šolskega novinarstva

Galerija

(Visited 144 times, 1 visits today)