1. 9. 2019 – 1. dan

Polni pričakovanja so učenci 2. in 3. razreda končno dočakali ponedeljek, 16. septembra, ko so se odpravili v šolo v naravi (CŠOD Jurček Kočevje).

Pot z avtobusom je hitro minila. Bolj so se bližali cilju, bolj so bili radovedni, kako bo v Kočevju. V domu jih je pričakal vodja doma, gospod Tilen s svojo ekipo. Po razporeditvi v sobe je sledilo naporno oblačenje postelj in kosilo. Učenci so se seznanili tudi z osnovnimi pravili doma Jurček.

Po kosilu so učenci spoznavali mesto Kočevje. Ogledali so si Kočevsko ali Rudniško jezero, cerkev sv. Jerneja, mestni trg ter reko Rinžo. Učenci so v jezeru lovili tudi rake, kar jim je bilo zelo zanimivo.

Večerji je sledila predstavitev učencev po sobah. Predstavili so se z zanimivimi točkami in razkrili svoje skrite talente. Sledilo je umivanje in tuširanje. Po večerni pravljici so učenci dokaj hitro zaspali v pričakovanju novega dne.

Galerija

  1. 9. 2019 – 2. dan

Drugi dan so se prebudili v prijetno toplo sončno jutro.

Dopoldne so v delavnicah spoznavali gozdne živali ter osnove orientacije. Po malici so se učenci 2. razreda podali na učno gozdno pot Rožni studenec. Na poti so iskali sledi živali, v blatu pa žabe …

Tretješolci so se podali do kraške jame, poimenovane Medvedova, vendar v jamo niso mogli vstopiti, saj je bil vhod v jamo zaradi nedavnega vetroloma zaprt. Gozdni delavci so jim obljubili, da bodo do četrtka uredili prostor pred jamo.

Popoldan pa je učence čakalo posebno doživetje, in sicer vožnja s kanujem po reki Rinži. Razdelili so se v dve skupini. Najprej je prva skupina oblekla reševalne jopiče ter v roke vzela vesla. Seveda so se seznanili tudi z osnovnimi pravili obnašanja na reki in v kanujih. Nato so se usedli v kanuja in odveslali do slapa Smrti. Druga skupina pa je tačas preživela prijetno urico na igralih v športnem parku. Po malici sta se skupini zamenjali.

Po večerji so se učenci s svetilkami podali na nočni pohod in opazovali nočno nebo.

S pomočjo zvezd so se učili orientacije in opazovali pomembnejša ozvezdja, ki so se zelo lepo videla.

Galerija

  1. 9. 2019 – 3. dan

Že je polovica šole v naravi za nami!

V sredo dopoldan so se učenci z avtobusom odpeljali proti kočevskemu pragozdu oziroma v Kočevski rog. Po dobri uri vožnje navkreber so prispeli na planoto, kjer je močno pihal veter, zato je učencem prijal topel čaj in prigrizek. Potem so se podali do »vhoda v pragozd«. Druženje je bilo zelo prijetno, učenci so izvedeli veliko novega o zgodovini in gozdarjenju v Kočevskem rogu. Najbolj pa jih je pritegnil pragozd, ki je s svojo skrivnostnostjo in pozitivno energijo navdušil prav vse. Prisluhnili so tišini gozda in poslušali zvoke različnih živali, ki jih je predvajal učitelj Robert, se sprehodili do 500 let stare jelke – kraljice Roga …

Po kosilu so napisali razglednice svojim domačim. Upajo, da bodo prispele še pred njihovo vrnitvijo v domači kraj.

Popoldne so se odpravili v gozd in se v okviru teme Preživetje v naravi naučili zakuriti ogenj. Učitelj Jure je to predstavil na zanimiv način. Sledila je še peka kruha.

Po večerji je sledil kviz Male sive celice. V mešanih skupinah so odgovarjali na vprašanja iz različnih področij.

Galerija

19. 9. 2019 – 4. dan

Kmalu bo konec naše šole v naravi, saj nam je ostal le še en dan.

Četrtkovo dopoldne so učenci preživeli podobno kot torek, le da sta skupini zamenjali svoje vsebine.

Drugošolci so tako spoznavali orientacijo in naše osončje ter se podali v Medvedjo jamo. Opazovali so značilnosti podzemnega sveta in kraške pojave. V njem je kapnik, katerega starost geologi ocenjujejo na približno 300 000 let.

Tretješolci pa so se učili o gozdnih živalih, predvsem zvereh, po malici pa so se še enkrat podali do kraške jame in si jo tokrat ogledali.

Popoldan so se razdelili v tri skupine in začeli z zanimivimi dejavnostmi. Ena skupina je izdelovala vetrnice. Druga skupina je spoznavala osnove lokostrelstva. Tretja skupina pa se je preizkusila v kolesarjenju. Vse tri skupine so izvedle vse aktivnosti.

Zadnji večer pa seveda ni smel miniti brez večerne zabave in diska.

Galerija

20. 9. 2019 – 5. dan

Tako, pa smo dočakali konec. Vse lepo se enkrat konča in tako je končana tudi naša šola v naravi.

Današnje prebujanje je bilo hitro, saj so učenci že nestrpno pričakovali odhod domov. Po zajtrku so spakirali svoje stvari v kovčke in pospravili sobe. V dopoldanskem času so še morali dokazati svoje znanje iz vsebin, ki so jih spoznali v tem tednu. Tako so se odpravili v bližnji gozd, kjer so izvedli lov na lisico. Učenci so se po skupinah podali na iskanje prave poti in reševanje nalog. Vse skupine so se bolj ali manj uspešno znašle na poti in rešile naloge.

Po kosilu so se vsi zdravi, zadovoljni in srečni z avtobusom napotili domov, kjer so jih že pričakovali  starši.

Galerija

(Visited 191 times, 1 visits today)